Copyright © All Rights Reserved

Minna Jonsson

Skribent - redaktör - kommunikatör

 

Recension - Det finns råttor överallt utom på Antarktis, Sara Beischer

 

Det är framförallt igenkänningen – tonårstiden på 90-talet – som får Minna Jonsson att gå igång på Sara Beischers nya bok "Det finns råttor överallt utom på Antarktis" och bli 14 igen.

Men Beischer har också skrivit en roman om klass och längtan efter tillhörighet.

 

Sara Beischers debutroman ”Jag ska egentligen inte jobba här” om 19-åriga Moa som flyttar till Stockholm för att bli skådespelare men hamnar på ett jobb inom äldrevården, blev mycket hyllad när den kom i slutet av 2011.

 

Nu följer Beischer upp med en ny igenkänningsroman. När jag läser ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis” så blir jag genast 14 år gammal igen. Jag ser mig själv hänga nere i Gifflan på Sörbyskolan under lunchrasterna, jag ser hur vi äter chokladbollar och spelar kort. Slav och president. Jag ser framför mig disco på Helges fritidsgård i Andersbergs Centrum på lördagarna, vi köper salta S och dansar i ring. Den som rör sig minst och ser mest uttråkad ut vinner. Jag ser somrar som tillbringades på cykeln. Hur vi flängde mellan Fjärran Höjder, Hemlingbybadet och kioskerna däremellan. Jag ser dubbeldipp och känner lukten av Jenka.

 

Sara Beischers roman handlar om att komma hem till sin barndomsstad och minnas sin högstadietid. Det är så det börjar. Huvudpersonen Clara kommer hem till den lilla, fiktiva staden Sandsgård som vuxen tillsammans med sin osympatiske pojkvän Anders för att hälsa på sin mamma, Berit. Clara och Berit har haft en nära relation under Claras uppväxtår men nu när Clara är äldre och har flyttat, inte bara till storstaden utan även till medelklassen, så känner man hennes avståndstagande till mamman.

 

Men snart är året 1996, Clara går i högstadiet och det är där den största delen av romanen utspelar sig. Hon bor med Berit i ett litet hyresradhus som har en uteplats som nästan känns som en riktig trädgård. Berit jobbar som städerska på sjukhuset och har jämt ont i ryggen. Claras kläder kommer från Gekås och har inga märken. Hon har gympaskor med lejonhuvuden som hon har målat över med svart tusch och på håll ser de nästan ut som ett par FILA. Det är många ”nästan” i Claras liv. Clara hänger med Mickan och Anna, de bor i två av Sandsgårds sällsynta villor och har alla märken man ska ha. Med i gänget finns också Röen som luktar armhålesvett och vars föräldrar är alkoholister. Vi träffar även sexfixerade, spexande Lill-Tobbe. Och så den nya killen, Christian Breken som har riktiga Dr Martens och nästan vitt lockigt hår.

 

När man läser på baksidan av boken så tror man att det är relationen mellan Clara och den gränslösa och problemfyllda Breken som kommer att vara i fokus. Men det är en relation som jag gärna hade sett lite mer av. Över huvud taget så hade jag gärna sett att alla relationer i berättelsen gick lite djupare. Jag hade velat ha mer av allt.

 

Även om ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis” är en berättelse om klass, om att vilja passa in men att inte göra det, så tar nostalgin och igenkänningsfaktorn över handen. På gott och ont. Åtminstone om man själv är 80-talist.

 

För jag kan inte låta bli att förundras över hur mitten av 90-talet verkar ha varit likadant överallt om man gick i högstadiet. Crockerjeansen som skulle vara uppsprättade längst ner och helst max storlek 25 i midjan för annars var man tjock. Och tjock ville man inte vara. Alla hade Fruit of the Loom-tröjor eller Marwin men allra helst skulle det vara Champion. GUL-klockorna. Rykterna. Om tampongsjukan, om perversa lärare och om vilken populär tjej som hade haft sex med vilken äldre kille. Och vem som fortfarande var okysst. Vem som hade störst bröst och vilka som stoppade sina A-kupor med papper. Den där eviga längtan efter att få bli vuxen medan alla vuxna sa att ens bästa tid var nu. Då. Men jag känner när jag läser Sara Beischers bok att jag aldrig i livet skulle vilja vara 14 igen.

 

 

Recensionen i Gefle Dagblad