Copyright © All Rights Reserved

Minna Jonsson

Skribent - redaktör - kommunikatör

 

krönika (TV) - Den snyggaste tv-serien som någonsin har gjorts

 

Jag har precis upptäckt den snyggaste tv-serien som någonsin har gjorts. ”Gengångare” visas exklusivt på webben och går att följa via SVTPlay och den bara måste ses!

 

Jag har prackat på denna serie till alla jag känner och alla jag känner som jag har prackat på den, tycker att den är lika bra som jag tycker. Även om min kille ifrågasatte min seriesmak genom att fråga ”När du säger att den är bra, menar du typ Buffy-bra då?” Nej, ”Gengångare” är inte Buffy-bra. ”Gengångare” är snarare ”Hade det varit en film hade den lätt fått minste tre Oscars”-bra. Den startade så tidigt som i december 2012 men alla avsnitt går att se fram till 30 dagar efter det åttonde och sista har visats om två veckor så tänk inte att det är för sent. Ni har fortfarande chansen att haka på denna serie och om ni inte gör det kommer ni att ångra er för alltid, tro mig. Kanske inte medvetet. Men någonting kommer alltid att gnaga i ert undermedvetna och ni kommer resten av livet att känna ett slags ångest som ni inte riktigt kan placera.

 

Allt är precis som vanligt i en liten, uttråkad fransk alpstad. Förutom när de döda plötsligt börjar komma tillbaka. Helt ovetandes om att de har varit döda i flera år. De kommer tillbaka, som om de aldrig hade lämnat. Dramatiken och förvirringen är total när de återvänder till sina familjer som har spenderat alla dessa år med att försöka bearbeta sorgen över sina förluster och som kanske också har gått vidare. Och samtidigt som de döda börjar komma tillbaka börjar även bestialiska mord och andra konstigheter drabba staden.

 

De är alltså inte bara oskyldiga människor som kommer tillbaka. Och vad händer egentligen med vattnet i stadens damm? Jag skulle säga att det här egentligen är mer drama än skräck. Men ändå, som alltid när döda återvänder, så finns där en subtil obehagskänsla. För det är ju uppenbarligen någonting som inte stämmer. Dock stämmer precis allt med den här, väldigt påkostade, franska serien. Introt är helt vansinnigt snyggt.

 

Alpkulissen är fantastisk! Franskan är underbar. Och känslorna tränger sig verkligen ut genom surfplatterutan och man kan riktigt känna blandningen av förvirring, glädje, rädsla och smärta. Både från de levande och från de döda. Framför allt så ska man inte misstolka namnet på serien, och innehållet. Detta är på intet sätt någon zombie/splatter-serie a la ”Walking dead”. Detta är bra på en helt annan nivå. Så om ni inte redan har börjat titta, gör det nu.

 

För övrigt vill jag även passa på att hålla med Kristian Ekenberg som skrev i sin senaste tv-krönika precis det jag har gått och tänkt nu i flera veckor. Har jag blivit korkad? Jag är också en av dem som slaviskt följer ”På spåret” och som helt plötsligt knappt kan någonting alls. Vissa frågor är ju helt löjligt svåra. Men jag vill ändå påpeka att jag har kunnat de tre senaste ”Vem där?” innan något av lagen i burarna. Men då är det väl i princip de tre poäng jag har fått under hela avsnittet också. Och med ”i princip” menar jag att jag vill framställa mig själv som ödmjuk.

 

Krönikan i Arbetarbladet