Copyright © All Rights Reserved

Minna Jonsson

Skribent - redaktör - kommunikatör

 

Julklappstips

 

Årets julklapp påstås vara en råsaftcentrifug. Jag vet inte riktigt vad det är för något men det låter hur löjligt och onödigt som helst. Dessutom vet ju alla att årets julklapp varje år är en bok, kanske två. Frågan är bara vilken bok man ska köpa, och till vem. Jag har satt ihop en liten tipslista som hjälp på vägen. Här finns något för precis varenda en. Från den truliga tonåringen till den hängivna anglofilen. Och alla i spannet mittemellan de två.

 

Fantastiska Gracie av Dan Dye & Mark Beckloff, Bokfabriken

 

Passar till: alla hussar, mattar och andra hundälskare. Eller människor som har hjärtan.

 

Åtta veckor gammal är den döva och albino Grand Danios-valpen bara en dag från att avlivas. Uppfödaren kan inte förstå vem som skulle vilja ha en döv hund. När Dan Dye får höra om hundens öde är han inte sen att ta sig an henne och rädda henne undan döden. Aldrig kunde han ana att hunden, som han ironiskt döpte till Gracie, i sin tur skulle rädda Dan undan det jobb som gjorde honom deprimerad och förändra hans liv för alltid. Med mycket humor och värme berättar han om sina år med Gracie och om hur hon gjorde det möjligt för honom att starta företaget han alltid hade drömt om, även om han aldrig hade föreställt sig att det skulle vara ett hundbageri. Plus i kanten för de söta illustrationerna som finns på varenda sida i boken men jag höjer ett varningens finger för gråtfest.

 

God Jul av Jonas Karlsson, Wahlström & Widstrand

 

Passar till: Personalen. Istället för den årliga chokladasken, kan man ge sina anställda den här lilla pralinen. Varje arbetsplats känns automatiskt som en mycket sundare arbetsplats efter att ha läst ”God jul”.

 

Jonas Karlsson skriver som vanligt roligt och underfundigt. Den här boken, med fantastiskt omslag av Lotta Külhorn, får en att skratta högt flera gånger. Det är en ypperlig julklapp. Att det ska vara så himla svårt för kommunen att få till lite teamkänsla och julstämning i byggnaden. Allt de behöver göra är ju att få ut trappstakarna i rätt fönster för att det utifrån ska se ut som om det står skrivet ”God jul” i ljus på fasaden. Typiskt lodarna nere på Fritidsförvaltningen att sätta sig på tvären. Och måste verkligen Elsa Dreyer ha sitt akvarium i fönstret och förstöra ett annars perfekt U?

 

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon, Massolit förlag

 

Passar till: Downton Abbey-fantaster! Eller anglofiler som intresserar sig för brittiska aristokrater i början av 1900-talet. Vilka i och för sig då också borde tipsas om Downton Abbey, tv-serien. Jag tror att det finns en box.

 

Delar av det som ligger till grund för den omåttligt populära TV-serien Downton Abbey är inspirerat av verkliga personer och händelser från slottet där det spelas in. I Lady Almina och verklighetens Downton Abbey får vi lära känna grevinnan som ligger till grund för karaktären Cora Crawley i serien. Berättelsen ackompanjeras av autentiska bilder på tjänstefolk, grevinnor, slott och soldater. Ett bra sätt att spendera julledigheten alltså. Gärna under en filt framför brasan med en kopp te. Inte för dig alltså, utan för den du ger bort boken till.

 

Kroppspanik av Julia Skott, Natur & Kultur

 

Passar till: alla som någonsin har bantat.

 

Julia Skott har skrivit en bok som fungerar som en motpol till alla bantningshysteriska 5:2-metoder och böcker om hur man ska svälta hit och magra dit. I kroppspanik slår hon hål på hälsomyter, reder ut BMI-lögner och skriver om skeva kroppsideal inspirerade av vår populärkultur. Julia Skott säger själv att ”Kroppspanik” inte är någon självhjälpsbok. Men personligen behövde jag bara läsa några sidor för att bli lite mer sams med min egen kropp. Den är rätt snygg ändå. Även om, eller eftersom, den är lite bullig på sina ställen. Jag älskar böcker som dels får mig att komma till insikt och dels får mig att med gott samvete ta en kaka till. Jag menar, man ska väl inte gå igenom livet ätandes bara fem dagar i veckan när det är lika gott varje dag.

 

Jag vill ha min hatt och/eller Det är inte min hatt av Jon Klassen, Hippo förlag

 

Passar till: Alla! Egentligen är det barnböcker, klassade tre till sex år. Men jag tycker inte att man ska begränsa sig så. Dessa böcker kan man även njuta av om man är trettiotvå. Eller femtiotre. Jag vet tjugoåringar som älskar dem. Kanske att en fjortonåring inte uppskattar så mycket att få en barnbok i julklapp, det finns ju den där åldern när man är livrädd för allt som är lite barnsligt.

 

I ”Jag vill ha min hatt” går björnen omkring och frågar andra djur om de har sett hans hatt. Men så efter ett tag kommer han ju på att han själv har sett sin hatt! Men var blev sedan tjuven av? Spännande, enkelt och med helt makalöst fina illustrationer. I ”Det är inte min hatt” simmar fisken omkring med en hatt på huvudet. Han proklamerar tidigt att det inte är hans hatt. Han har stulit hatten av en stor fisk. Men hatten var ändå för liten för den stora fisken. Ja, ni hör ju! Fantastiska böcker som borde stå i var människas bokhylla.

 

Gregor (serie) av Suzanne Collins, Bonnier Carlsen

 

Passar till: Kids mellan nio och tolv år som gillar fantasy men spännande böcker som dessa passar även till läsovilliga barn. De fungerar också på tretton- och kanske ända upp till fjortonåringar, om de inte är ängsliga ”jag är minsann vuxen”-typer. Jag har hört att det finns Hungerspelen-fans som läser och gillar Gregor.

 

”Gregor från ovan jord” är den första boken i serien om Gregor. Det finns en värld under jorden som kallas Underjord, en mörk värld som befolkas av bleka människor med lila ögon, råttor och kackerlackor. Genom en olyckshändelse råkar Gregor och hans lillasyster hamna i landet Underjord där ett stort krig hotar och enligt en gammal profetia är han den som ska rädda landet undan dess öde. Gregor som helst bara vill försöka ta sig hem till världen ovanför kommer på andra tankar när han hör ryktas om att hans förvunna pappa sitter fängslad någonstans i Underjord. Del två och tre finns utgivna. Och allt som allt ska det bli fem böcker om Gregor och hans äventyr under jorden. Spännande och farligt för den som kanske är lite för liten för Hungerspelen. Spännande men inte för spännande. Lagom spännande, helt enkelt.

 

Jag är ju så jävla Easy going av Jenny Jägerfeld, Gilla böcker

 

Passar till: Tonåringar och unga vuxna upp till fyrtio, beroende på hur stark dess inre ungdom är. Bara titeln gör ju att man vill ge bort den. Eller vill ha den själv. Och man får göra det, ge sig själv böcker i julklapp.

 

Jag har älskat Jenny Jägerfeld ända sedan ”Hål i huvudet”. Det är lite typiskt för henne att skriva om smarta, coola och kanske lite missanpassade människor som man antingen känner igen sig i eller som man finner en aning galna. Och det är så befriande. Man behöver inte vara så himla perfekt alltid. Joannas hjärna går på högvarv och ibland är det lite kaos i huvudet, men så länge hon äter sin ADHD-medicin är det inga problem. Dock kan de bli problem om hon inte har råd att hämta ut sin medicin och råkar lura en knarklangare på pengar och bli påkommen. Fartfyllt och humoristiskt. Och rappt, som alltid när Jenny Jägerfeld skriver något.

 

Gone Girl och/eller Mörka platser av Gillian Flynn, Modernista/Pocketförlaget

 

Passar till: deckarfantasten som uppskattar god litteratur och inte läser vilket skräp som helst. Passar även till deckarfantasten som läser vilket skräp som helst. Passar även till människor som inte tycker om deckare.

 

Båda dessa böcker är nervkittlande thrillers där Gone Girl möjligtvis är något mer kommersiellt gångbar och där Mörka platser som finns i pocket passar utmärkt för den som vill köpa en billigare klapp men ändå vill ge bort några obehagliga timmar. Det är inte snålt att köpa pocket i julklapp. Många föredrar faktiskt att läsa pocket. Båda böckerna handlar om mord, båda är spännande och ingen av dem är den vanliga deckaren med självklar lösning och en halvalkoholiserad kommissarie som är duktig på sitt jobb men saknar privatliv. Vill ni ge bort den typen av bok får ni nog vända er till GW Persson istället.

 

 

Publicerat i Gefle Dagblad och Hudiksvalls tidning.

 

Foto: Lars Palm